Cover Image
Verdiskapning av Ombruk og Bærekraft
20 June, 2024

Bærekraft og miljøvennlige løsninger har fått stadig større fokus i dagens samfunn. Byggenæringen, som en av de største bidragsyterne til klimagassutslipp, spiller en kritisk rolle i overgangen til en sirkulær økonomi. Implementeringen av ombrukspraksiser er en effektive måtene å redusere ressursbruk, utslipp og avfall på, samtidig som det kan gi økonomiske fordeler både for klimaet og for bedrifter. Imidlertid er det også utfordringer forbundet med denne overgangen som det er viktig å være klar over.

Sektordiagram av klimagassutslipp i Norge, hentet fra bacheloroppgaven.

Denne teksten er skrevet på bakgrunn av bacheloroppgaven «Utforsking av verdikjeder for ombruk i byggenæringen» som tar for seg hvordan verdikjedene fungerer for ombruk og hva som blir viktig for å legge til rette for dette i fremtiden. Forfattere av bacheloren er Mathilde Engum Anderssen, Ajah Maria Iversen Cham og Kristine Håland Hopland. Oppgaven som kilde for denne teksten blir i sin helhet publisert på Høgskulen på Vestlandet sine nettsider.

De kartlagte verdikjedene med aktiviteter, hentet fra bacheloroppgaven.Aktivitetene i modellen av verdikjedene, hentet fra bacheloroppgaven.

Verdiskapning for Klimaet

Ved å ombruke eksisterende bygningsmaterialer reduseres behovet for nyproduksjon, som igjen senker bruken av naturressurser og reduserer klimagassutslipp. Ifølge regjeringens Klimaplan for 2021-2030, forventes det at avgiften på klimagassutslipp vil øke fra 590 kr til 2000 kr per tonn innen 2030, noe som vil påvirke byggenæringen direkte. Ombruk kan redusere utslippene fra byggeprosessen med opptil 90-99%, og bidra til å nå nasjonale og internasjonale klimamål.

På den andre siden, kan implementeringen av ombruk være utfordrende. Å sikre at ombrukte produkter holder samme kvalitetsstandard som nye kan kreve grundig inspeksjon og testing. Dette kan være tidkrevende og kostbart, noe som kan hindre bedrifter fra å ta i bruk ombruksmetoder fullt ut.

Avfallspyramiden, hentet fra bacheloroppgaven.

Økonomiske Fordeler og Utfordringer for Bedrifter i Byggenæringen

For bedrifter kan ombruk tilby flere økonomiske fordeler. Først og fremst reduserer det kostnader knyttet til innkjøp av nye materialer. Inflasjon og økte materialkostnader kan gjøre ombruk til en økonomisk fordelaktig løsning. Dessuten kan bedrifter dra nytte av ulike økonomiske insentiver og støtteordninger som fremmes av myndighetene for å oppmuntre til bærekraftige praksiser. Bedrifter som implementerer bærekraftige løsninger, inkludert ombruk, kan også forbedre sitt omdømme og tiltrekke seg miljøbevisste kunder. Dette gir en konkurransefordel i et marked som stadig mer verdsetter bærekraft. 

Likevel er det innledende kostnader for å etablere ombruks- og resirkuleringssystemer som kan være høye. Dette inkluderer investeringer i ny teknologi, endring av eksisterende prosesser, og opplæring av ansatte. Bedrifter må være villige til å gjøre disse investeringene for å høste de langsiktige fordelene av bærekraftige praksiser.

Effektiv håndtering og transport av ombruksmaterialer krever en godt utviklet logistikk og infrastruktur. Dette kan være spesielt utfordrende i områder med mindre utviklet infrastruktur. For mange bedrifter kan det være nødvendig med betydelige investeringer i logistikk for å muliggjøre ombruk. Dette kan innebære å utvikle nye forsyningskjeder og etablere partnerskap med spesialiserte selskaper som håndterer resirkulerte materialer.

Bærekraft i Bedrifter Generelt

Bærekraftige praksiser er ikke bare relevante for byggenæringen, men kan anvendes i alle sektorer. Bedrifter som implementerer sirkulærøkonomiske modeller, der produkter ombrukes, kan også oppnå økonomiske og miljømessige fordeler. Dette inkluderer reduserte produksjonskostnader, lavere avfallshåndteringsutgifter, og en forbedret miljøprofil.

For eksempel kan bedrifter innen detaljhandel og produksjon dra nytte av ombruksprinsipper ved å ombruke og gjenbruke møbler og inventar i lokalene sine, ombruke emballasje og optimalisere produksjonsprosesser for å minimere avfall. Dette kan føre til reduserte kostnader og et forbedret forhold til kunder og interessenter som verdsetter bærekraft. På den andre siden, kan kompleksiteten i regelverk og behovet for å oppfylle sertifiseringskrav gjøre det vanskeligere for bedrifter å implementere større ombrukspraksiser. Dette krever ofte ekspertise og kan innebære omfattende dokumentasjon.

Til slutt

Ombruk og bærekraftige praksiser representerer betydelig verdiskapning for både klimaet og bedrifter. Selv om det er utfordringer forbundet med implementeringen, som høye innledende kostnader og komplekse regelverk, kan fordelene i form av redusert miljøpåvirkning, kostnadsbesparelser, og forbedret omdømme langt overstige disse utfordringene. Ved å ta skritt mot en mer bærekraftig drift, kan bedrifter bidra til en grønnere fremtid samtidig som de styrker sin egen konkurranseevne og økonomiske stabilitet.

Innsatsen for å overkomme utfordringene ved ombruk og bærekraftige praksiser kan være betydelig, men gevinsten for både klima og bedrifter gjør det til en verdifull investering for fremtiden.

Kristine Håland Hopland




Cover Image
Digital Revisor: Svaret på Finanstilsynets Fokus i 2024
23 February, 2024

Når du benytter deg av AI-teknologi som ChatGPT eller Googles Gemini, har du tenkt over hvordan disse tjenestenes servere og programvare håndterer informasjonen du deler?

Dette spørsmålet er blitt stadig mer relevant med AI-teknologiens fremmarsj. Bruken av disse tjenestene reiser ikke bare spørsmål om forbruket av samfunnsressurser, slik som strøm og vann, men også bekymringer knyttet til bærekraft. I tillegg er risikoen for utilsiktet lekkasje av informasjon et viktig sikkerhetsaspekt. Det er essensielt å være oppmerksom på disse risikoene og ta skritt for å unngå dem.Finanstilsynets tilsynsrapport for 2023 har avslørt en strategisk prioritering for 2024, med spesiell oppmerksomhet mot IKT-løsninger innen finanssektoren. I en æra preget av teknologisk innovasjon, har Finanstilsynet pekt ut digital robusthet og sikkerhet som nøkkelområder, gitt det økende digitale trusselbildet forsterket av geopolitisk uro og digital kriminalitet.


Read more



Cover Image
Påvirkningen åpenhetsloven har på din bedrift
7 March, 2023

Åpenhetsloven kommer til å spille en sentral rolle i anbudskonkurranser fremover. Allerede nå vektlegges fokus på bærekraft i anbudskonkurranser til det offentlige, og det kommer også til å bli mer fokus i det private markedet.

En god aktsomhetsvurdering kan være essensiell om man skal ha mulighet til å vinne et anbud. Dette vil også gjelde for de bedriftene som ikke er direkte underlagt kravet om aktsomhetsvurdering. Digital Revisor har verktøyet som forenkler denne jobben for deres virksomhet. 

Read more



Cover Image
Lov om register for reelle rettighetshavere - Russiske sanksjonslister
9 January, 2023

I blogginnlegget fra september 2021 skrev vi om den nye loven der, alle norske foretak plikter å innhente dokumentere og rapportere hvem som er reell rettighetshaver. Dette skal rapporteres til Brønnøysundregisteret.
Sanksjoner mot russiske forretningsforbindelser er svært relevant i disse dager. Digital Revisor oppdaterer disse listene fortløpende. 


Read more



Cover Image
Åpenhetsloven - Er det sjanse for at forbrukertilsynet kommer på kontroll
15 November, 2022

Nå er det slik at alle selskap som ikke er små er pliktig å gjennomføre aktsomhetsvurdering av sitt samfunnsansvar i henhold til åpenhetsloven.

Plikten påligger å presentere rapporten offentlig på nettsiden til selskapet. I tillegg skal det i hht regnskapsloven rapportere samfunnsansvar i årsberetningen.


Read more



Cover Image
Omfattende svindelforsøk rettet mot bedrifter som bla har registrert bytte av revisor i Brønnøysundregisteret
14 November, 2022

Omfattende svindelforsøk er oppdaget de siste dagene spesielt rettet mot bedrifter som nylig har registrert bytte av revisor eller andre selskapskunngjøringer i Brønnøysundregistrene.  
Read more